#1 Haketorp kursöl #2 Röne Julebrygd #3 Hunnarumpen pilsner
2015-10-03 Första ölen tillverkades på ölbryggningskursen jag fick av mina arbetskamrater. Det var en mycket trevlig kurs på Stora Haketorp i Ugglum, Rut och Hjalmar Björling höll i kursen. Vi var 6 st deltagare som träffades vid tre tillfällen. Mycket god mat och trevliga ölprovningar. Bra teoretiska pass varvade med praktisk ölbryggning. En fantastiskt bra kurs. 2015-10-24 Julöl, min första egna bryggning, kryddade med lite julkryddor, men tog alldeles för lite. Det finns inte en antydan till kryddor, kokade den i 90 minuter då SG var för lågt efter 60 minuter, nybörjarmisstag antar jag för det innebar att första humlegivan gick med i 90 minuter istället för 60. Den blev ganska besk,  men funkade mycket bra till julmaten. 2015-10-25 Hunnarumpen pilsner, provade på att brygga en lager på mitt tredjde försök, denna tappade jag om efter första vändan i jäshinken, den jästes i 10-12 grader C, jäsningen avstannade lite och jag blev lite nervös att det skulle misslyckas, men den jäste ut tillräckligt så jag primade, tappade på flaska och ställde tillbaka kallt i två veckor. Det blev ingen kolsyra, in med dom i värmen i två veckor och tillbaka i kylan. Nu är den riktigt ok. Maries favorit hittills.
#5 Röne Dubbelbock, en älgöl Kompisbrygg: Don Alfredos bittra sanning #4 Hunnarumpen Gyllene droppen
2015-11-14 Testade att brygga lager igen, nu en Dubbelbock, jäste på ganska ordentligt ute i målarboden, vid prov så hade den dock inte jäst ut helt enligt beräkningarna, tappade om den och lät den stå tre veckor till. Inte så bra som jag hoppats på, det blev en svag dubbelbock så den får kallas älgöl. Tappad på flaska och ska nu stå i tre månader. Drickfärdig i mars. 2015-11-27 Robin Alfredsson var och hälsade på för att brygga lite öl, med ett modifierat recept från bryggkursen körde vi igång med en IPA. Denna gång bryggdes ölen på vättervatten som Robin hade med sig. Det var en trevlig bryggning med parallell ölprovning, favoritölen från den köpta arsenalen var nog Omnipollo Leon. 2015-11-29 Efter pärsen och nervositeten med alla lageröl tänkte jag göra nåt enklare, det blev en Golden Ale. Med en bas på Vienna-malt så bryggde jag Hunnarumpen Gyllene Droppen, denna flöt på ganska bra utan några speciella incidenter. Jag är ganska nöjd med ölen, den har också blivit något bättre med tiden. Mår nog bra av att stå lite till.
#6 Hunnarumpen Stolthet London Pride Clone #7 Hunnarumpen ofiltrerad tranöl #8 Hunnarumpens Vetelycka
2015-12-31 Provade ett klon-recept jag hittade på nätet, Fuller's London Pride. Den får heta Hunnarumpen Stolthet, fritt översatt.
En bryggning som löpte på helt enligt planen. Börjar få lite flyt i bryggningarna nu då jag vet vad som ska göras och kan förbereda på ett bra sätt. Det tar ca. 4,5 timmar att göra 23 liter öl till jäshink, inkl. rengöring.
2016-02-05 Ölprovning med frun, idag en Fuller's London Pride och en Hunnarumpenversion av densamma. Är ganska nöjd med klonen, något mer kolsyra än originalet, lite mindre humlearom, bra färg, rätt beska, men ska nog prova en ny bryggning med vatten från Hokällan och en annan humlesort som aromgiva.
2016-01-16 Återigen en lager, denna står på jäsning i min jäskyl. Hade en gammal kyl sedan tidigare, köpte en styrning STC-1000+ och kopplade in. Nu kan jag styra temperaturen i kylen hur jag vill. Det finns dessutom bra stegprogram i styrningen så det går att variera temperaturen under jäsprocessen. Lagern är en variant av Vienna Lager med Pilsner-malt(76%), Vienna-malt (19%) och Caramel munich 60(5%). Blev inspirerad av Spendrups reklamen med Robert Gustavsson, den kommer att heta Hunnarumpen Fulöl. Exempel på etikett ovan... Har ändrat mig, det kommer att bli en Tranöl. 2016-01-31 Bryggde en veteöl denna dag, har faktiskt sett fram emot att brygga veteöl, gillade öltypen under början på 90-talet då jag tillbringade en del tid i Tyskland. Har dock inte varit så förtjust i den på senare tid, nu får det bli ett uppsving, hoppas den blir bra. Använde vetemalt, pilsnermalt och ris, Hallertauer och Tettnager till humlegivor. Jäser bra, ska tappas på flaska runt den 7 februari. Första gången lakningen tagit relativt lång tid, kanske krossade jag vetemalten för fint. Får utvärdera då den är drickklar och modifiera därefter. Tror jag ska brygga nåt mörkare framöver, har masssa malt som ger färg, blir nog gammalt om jag inte kommer till skott.
2016-02-08 Uppdatering, har flaskat veteölen, den ser lite skum ut då det blir nån form av "rand" längst upp vid brädden på ölet. Ser ut som det är jäst som fastnar på insidan av halsen, dessutom luktade den rätt skumt, men det gör ju veteölen. Får ge den ett tag för kolsyrejäsning och lagring, sen provsmaka, kan ju vara så att detta är en misslyckad bryggning eller som vanligt, att jag nojar för allt som verkar skumt.

Nu har jag bryggt nio olika ölsorter, jag funderar på att brygga någon av de tidigare sorterna igen, det kommer sannolikt bli Hunnarumpen Pilsner, det är Maries favorit, och den är ganska lättdrucken, en "vardagsöl" helt enkelt. Men det blir nog ganska högt tempo på bryggningen framöver, har bestämt mig för ytterligare tre sorter innan jag brygger en av de tidigare.
Det blir Belgian Abbey från boken jag fick av pojken i Fars dag, en Stout, har dock inte nåt bra recept ännu, och en IPA med eget recept, Hunnarumpen behöver en egen IPA.

Sen får man inte glömma att brygga Oktoberfestöl i mars (Märzen heter typen). Orsaken till bryggningen i mars var att man lagrade den i källare under sommaren och drack upp det som var kvar vid skördefesten för att frigöra faten till ny öl. Det berodde nog på att man inte visste varför öl som var bryggda under sommarhalvåret smakade sämre (enligt det jag läst så var det luftburna bakterier under sommaren som förstörde ölet,  under andra delen av året var det för kallt för bakterier i alperna). Fast nu pratar vi 1500-tal, det har hänt en del sen dess, en källa att läsa vidare på är German Beer Institute. Men öltypen är en favorit så jag måste ju naturligtvis göra en egen, Spaten från München har en mycket bra sort som finns på bolaget under hösten.

Har flaskat massor av öl ( 7x20=140/0,5= 280 flaskor) det är trevligt med flaskor, dock så funderar jag lite på att prova fat. Fat är ju också trevligt, en liten egen fatölsanläggning med två olika sorter på tapp samtidigt. Man kan köpa en kegerator, men, det är ju roligare att bygga en själv. Så det har blivit ett litet projekt, har letat efter en halvkyl för kylningen av faten, kolsyretub, slangar, ölkranar, regulator och fat. Resten kommer jag nog bygga själv i det virke jag har liggande, typ ask, alm, ek eller björk jag får se vad det blir. Kul hobby detta....


#9 Belgian Abbey #10 LABB Angry Cat #11 LABB Crazy Cat
2016-02-14 Hade lite Belgian Abbey jäst så det blev till att brygga en Belgian Abbey med recept från fars dag-boken. Bryggningen löpte på utan problem, Pilsner malt, Munchner och lite chockladmalt detta ihop med Fuggle gjorde en helt ok öl. Provsmakade denna den 27/2 i samband med en kompisbryggning, ölen var lite ung men helt ok, tror denna kommer att växa och bli bättre inom den närmaste månaden. 2016-02-27 Kompisbryggning ihop med ölprovning, detta är i teorin en riktgt bra idé, i praktiken så är idén inte lika bra. Tror man ska undvika provning och bryggning samtidigt i framtiden, det var fantastiskt roligt men vi tappade nog lite fokus på bryggningen under tiden ölprovningen pågick, dels för provningen dels för att mängden provad öl ökade under tiden. Detta resulterade i några nya problem med själva bryggningen, det kan också berott på den stora mängden malt som användes, knappt 8 kg. Ambitionen var att göra en öltyp med olika bryggmetoder, en RIMS och en BIAB. RIMS-metoden slutade på målnivå i OG. Men det var lite osäkert vems mätning som var dokumenterad på vilket papper. Men en fantastiskt rolig dag. 2016-02-27 Kompisbryggningens andra metod var BIAB, då det var lite körigt vid själva avslutet på bryggningen så krockade aktiviteterna lite. Detta i sig innebar att jag tyckte vi skulle köra rullande kok trots att koket sannolikt redan var klart. Det gjorde att vi kokade bort tre liter på spisen. Detta kunde man ju naturligtvis spätt på i samband med överföring till jäshink, men det beslutet tog vi inte, sannolikt för att vi hade fullt upp att prova Sierra Nevada's Pale Ale och alla sorter från Brew Dog som fanns på bolaget i Falköping. Alla köpta sorter jämfördes med egenbryggda alternativ. Det var verkligen "all in" på provningen, IPA, Pale Ale, Lager, Julöl, Veteöl (Johans favorit), Belgian Abbey, Golden Ale, Stout och Världens äckligaste Stout samtliga provades med glada tillrop. En höjdardag...
Studentpilsner
2016-03-18 Röne Oktoberfest, har bryggt en märzen för att dricka i höst, det är inte lätt att låta denna vara under sommaren, men lagringen måste få göra sitt, den smakar helt ok.... Gjorde denna gång den första förkulturen till en "normal" bryggning.
Nu har jag dessutom satt humlen, den ska växa på sju störar ute på åkern. Kört på tyska och engelska sorter, har den gamla svenska Svalöv på gång. Det ska bli roligt att brygga öl på Svalöv. Men det blir nog inte 2016 då det är lite dålig fart i växtligheten...
2016-04-10 Bryggde på samma recept som den första lagern jag gjorde, men med förkultur istället för jäst i rör, den är ju en favorit bland släkten. Nu är den gjord med lite högre alkoholhalt, då det kan kanske göra ölen något godare. Vi får se om det är ett lyckat grepp eller ej, som vanligt är jag nervös för att det är något som blivit fel... Måste träna bort detta! 2016-05-15 Hunnarumpen specialpilsner, ytterligare en pilsner-variant, varierat med lite annan humle och maltblandning än de jag gjort tidigare. Första ölen som hamnat på fat, ska utvärdera fat mot flaska då jag tappat på flaska också, spännande. Satsar på att få lite mer humlearom i denna, och det är inte mycket som ska skilja utan vi pratar nyanser. Vörten var god iallalfall, nu ska den stå i kylen för jäsning, har gått över till förkultur på all lager då det är absolut det säkraste kortet vid lagerjäsning. Odla, odla, odla.... nu ska jag även prova att skörda jäst från en tysk öl jag fått i gåva från ett lokalt bryggeri i svarta skogen...
2016-06-07 Uppdatering, hade med denna till studentfirande, blandade reaktioner, en del tycker den är god andra tycker den är för "blek". Jag tror den är för ung! Ska lagra ett några veckor till. Kan vara nåt fel på den för den har nån "felsmak" jag inte kan placera, behöver nog hjälp av någon att analysera.
     
2016-05-21 Hunnarumpen sommarale. Gjorde en sommarale, med ett basrecept från kurskompisen Björn Lundberg, ambitionen var att ha friska citrusdofter och en "lätt" öl som ska drickas relativt kall, typ 8 grader C. Den blir spännande att prova, tänkte torrhumla men gav rätt mycket humle mot slutet i koket istället. Cascade, Amarillo och Citra är humlen som ska sätta fart på denna ale, hoppas den blir en favorit i sommar. Även denna hamnade på fat och kolsyrades med tub.
2016-06-07 Uppdatering, hade med denna och pilsnern på studentfirande, mycket bra feedback på ölen, de vänner , bekanta och släktingar som gillar öl tyckte den gjorde skäl för namnet, jag är också nöjd, det blev en favorit för sommaren. Ska brygga mer av denna, hoppas jag hinner innan semestern.
2016-06-19 Hunnarumpen Ryss10:a, japp, en Russian Imperial Stout, har experimenterat vilt på denna, läst på varför och hur denna öltyp bryggdes i England. Har kommit fram till ett recept med blandade malttyper och ganska kraftig humling. Bryggningen gick väl bra, däremot så missade jag OG, hade tänkt landa på 1.101 men det blev bara 1.089, effektiviteten var väl sådär, behöver analysera detta. Jag hade en del havre i och det var på gränsen mycket i maltpipan, kanske det gjorde att det satte sig, lakningen tog också mer tid än vanligt. Vi får se lite hur den jäser ut, men det kan vara att jag behöver ändra namnet då det var meningen att hamna på 10%. Men den ser svartmustig och fin ut i jäshinken. Mycket aktiv jäsning som startade (märkbart) 6 timmar efter att jag tappat upp på hink.